Изаберите ваш језик

 

Поново у свом традиционалном, октобарском термину, 55. Београдске музичке свечаности представљају звезде класичне и савремене уметничке музике, из земље и иностранства.  55. БЕМУС  одржаће се од 8. до 22. октобра 2023. Године у организацији Центра београдских фестивала.

Фестивал отвара гала концерт посвећен стотој годишњици рођења славне оперске диве Марије Калас, у сарадњи са Народним позориштем у Београду. Најлепше оперске арије и дуете интерпретирају грчки колоратурни сопран Василики Карајани и италијански тенор Андреа Каре, под управом диригента Дијана Чобанова.

Међу врхунцима овогодишњег БЕМУС-а свакако су два концерта славног виолинисте Најџела Кенедија, који се након пет година поново дружи са београдском публиком, овога пута са програмом који је у целости посвећен концертантној музици Јохана Себастијана Баха. Две узастопне вечери на Коларцу гарантују незабораван доживљај!

Омиљени руски пијаниста Борис Березовски приређује реситал којим ће, између осталог, обележити и стоту годишњицу рођења Сергеја Рахмањинова, док му се на концертном подијуму као гости придружују чланови групе „Блуз докторс“. 

Признати виолиниста Роман Симовић, наступа као солиста са Црногорским симфонијским оркестром на концерту посвећеном музици Дмитрија Шостаковича. Овим концертом диригује уметнички директор БЕМУС-а Бојан Суђић, баш као и концертом Симфонијског оркестра и Хора РТС, на коме се изводи Вердијев Реквијем. Као солисти у овом ремек-делу романтизма наступају сопран Соња Шарић, мецосопран Дениз Узун, тенор Марио Баг и бас Горан Јурић. Други концерт Симфонијског оркестра РТС, под управом диригента Премила Петровића, такође је посвећен романтичарској музици, уз учешће виолинисте Станка Мадића као солисте у Брамсовом концерту у Де-дуру.

Програм 55. БЕМУС-а допуњују концерти камерне и изворне музике, као и ауторско вече композитора Ивана Јевтића.

Продаја улазница за све програме 55. БЕМУС-а почела је у петак, 15. септембра. Улазнице за све концерте у Коларчевој задужбини могу се купити путем веб сајта tickets.rs и на продајним местима Ticket Vision-а. За концерт отварања фестивала у Народном позоришту улазнице се продају на благајни те дворане и путем њихове онлајн продаје.