Изаберите ваш језик

 

 

У Скупштини Града Београда је 7. јула одржана Конференција за медије поводом 49. Филмског фестивала у Сопоту.

 

Дамир Хандановић, директор Центра београдских фестивала, је искористио прилику да поздрави присутне представнике медија. Изразио је задовољство што се повратак нормалном животу овај пут огледа у раду на овом сјајном фестивалу, и позвао је све присутне да дођу на свечано отварање фестивала које традиционално привуче највише пажње посетилаца. Посебно је скренуо пажњу на изванредну сарадњу између Центра за културу Сопот и ЦЕБЕФ-а, извршног продуцента Филмског фестивала у Сопоту.
Хандановић је истакао и да се Центар београдских фестивала, поред тренутног рада на Филмском фестивалу у Сопоту бави продукцијом и других врста манифестација које су од значаја за Град Београд.

 

Уметнички директор фестивала, Александар Аврамовић дао је свој осврт на манифестацију подсетивши на почетку да, иако је корона одложила прошлогодишње издање фестивала, следећа година је та која је предвиђена за прославу лепих сећања и стваралаштва јер се тада навршава 50 година од када су одржане прве “филмске свечаности слободе”.

“Због тога смо поносни што и „Статуета слободе“ траје као признање за слободну уметничку мисао и што је, дуготрајно обележје најбољих у нашем филмском стваралаштву. Наша статуета је ових дана нарасла до статуе, заувек видљиве скулптуре, на најважнијој сопотској локацији, испред биоскопске сале Центра за културу.” Напоменуо је да ће предстојећа филмска смотра у Сопоту је више него репрезентативни узорак двогодишње продукције и уметничких домета српског филма.

Александар Аврамовић је истакао да ће се филмом “Упркос магли” одати пошта великану српске, југословенске и европске кинематографије, Горану Паскаљевићу који нас је у међувремену заувек напустио. У име фестивала, исказао је неизмерну захвалност и поштовање десетинама филмских уметника и радника, који су се, у минуле две године, преселили у вечност. Сви они су своја знаменита дела и велика знања уградили у трајање и достигнућа нашег Фестивала.

С посебним пијететом Александар Аврамовић је најавио награде за животно дело 49. ФФС. Постхумно ће ова награда припасти Вери Баронијан, једној од најистакнутијих филмских и телевизијских монтажерки.

„Публика у Сопоту ће имати прилику да поздрави велику даму српског и југословенског филма, позоришта и телевизије, недостижну уметницу Миру Бањац. Она ће Статуету слободе имати права да доживи и као захвалност за своју младалачку храброст, када је, са пушком у руци, учествовала у херојским борбама за ослобођење Југославије од фашизма. И победила, као и у уметности глуме у деценијама које су следиле, до данашњих дана. У њену част, у Галерији Цзк Сопот гостоваће изложба Позоришног музеја Војводине ЛИЦА МИРЕ БАНЈАЦ, а очекује нас и пригодан стручни скуп о њеном великом делу.”

Најавио је свечаност отварања на којој ће наступити Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, којима ће се придружити увек радо виђена фолклорна група КУД „Космај“ из Сопота. Празник за слух и вид ће комплетирати традиционални ватромет.

Такође, Аврамовић је скренуо пажњу да ће за Београђане, који не могу да дођу у Сопот, најбољи филмови овогодишњег фестивала, бити приказани у програму СОФЕСТ ПЛУС у Дому омладине у Београду, у понедељак, 19.јула. Улаз је бесплатан, као и за све пројекције у Сопоту. Аврамовић је напоменуо и да ће укупном богатству овогодишњег фестивалског програма допринети аутори и сарадници шест студентских кратких играних филмова. Филм је уметност за све генерације, па ни у овом фестивалском издању неће изостати програм за децу сачињен од четири наслова. Публика у Сопоту ће имати прилику да види 36 филмова, истакао је уметнички директор фестивала, и додао да су у Сопоту, фестивалски дани време славља и лепог расположења, како за домаћине, тако и за госте.
Навео је имена чланова жирија фестивала, то су Слободан Скерлић, редитељ; Милан Никодијевић, продуцент и Јован Марковић, сценариста.

 

Сузана Анастасов Марковић, директорка центра за културу у Сопоту, је у име домаћина центра за културу поздравила присутне, и пожелела добродошлицу медијима. Истакла је да је Филмски фестивал у Сопоту једна од највећих културних манифестација у општини Сопот, где се због ње организују доласци, годишњи одмори и да се једва чека њен почетак.

 

Живорад Милосављевић подсетио је да је Град Београд уврстио сопотски фестивал у значајне манифестације од интереса за град и самим тим подигао на виши ниво оно на чему се годинама у Сопоту радило. “Цебеф покрива послове које ми практично не бисмо могли сами да обавимо, а Град Београд, самим тим што води рачуна о овој манифестацији, доприноси заједничком циљу ширења и децентрализације културних дешавања. Као резултат тога, публика долази на фестивал и из околних шумадијских општина, а захваљујући овом фестивалу многи ствараоци постају “становници Сопота” што подстиче културни и привредни развој општине”, рекао је Милосављевић.