Изаберите ваш језик

Понедељак, 13. новембар, у 20 часова
Сала Београдске филхармоније

 

Понедељак, 13. новембар, Сала Београдске филхармоније у 20 часова

ГУДАЧИ СВ. ЂОРЂА

Диригент: Србољуб Динић

Солисти: Роберт Лакатош, виолина и Драган Ђорђевић, виолончело

В. А. Моцарт – Симфонија кончертанте у Ес дуру, К. 364

А. Шенберг – Озарена ноћ, оп. 4

 

Цена улазнице: 1000 динара

Улазнице се могу купити на благајни Београдске филхармоније и онлајн путем сајта bgf.rs

 

Камерни оркестар Гудачи св. Ђорђа основан је 1992. године, на иницијативу групе бивших ученика Школе за музичке таленте из Ћуприје и професора Петра Ивановића. Од оснивања до данас, више генерација најеминентнијих уметника чиниле су овај јединствени београдски камерни ансамбл. Прва награда на Међународном такмичењу Музичке омладине у Београду 1996. године, остварена под уметничким руководством професора Петра Ивановића, допринела је да овај ансамбл постане један од најзначајнијих оркестара у земљи. Исте године, Гудачи св. Ђорђа су позвани да одрже концерт у Лондону поводом 50-огодишњице УНИЦЕФ-а.

На позив и препоруку професора Ивановића, од 2006. до 2011. године улога музичког директора оркестра била је поверена виолинисти светске репутације Гордану Николићу. Музички маратон под називом „Music challenge", на којем су са Горданом Николићем изведени сви Моцартови концерти за виолину и Симфонија бр. 29 у А-дуру, награђен је Наградом Града Београда за најуспешнији концерт у 2006. години. Концерт Гудача са виолинистом Романом Симовићем, који је одржан у Коларчевој задужбини 15. новембра 2011. године, проглашен је за Концерт године од стране часописа Музика Класика.    

Концерте Гудача св. Ђорђа пратиле су неподељене симпатије публике и високе оцене стручне јавности у земљи и иностранству. Поред објављених критика, трајни звучни записи за радио и телевизију, као и 18 компакт дискова веродостојно документују уметничке резултате оркестра.

Гудачи за собом имају преко 1600 концертних наступа у земљи и иностранству. Њихов репертоар обухвата дела из различитих стилских епоха  од барока до савремене музике. Редовно изводе и композиције српских аутора, међу којима су бројне и оне које су посвећене овом ансамблу, као и дела камерне музике у аранжманима за гудачки оркестар. Њихов музички профил, посвећеност и ентузијазам створили су срдачне везе са солистима, диригентима и композиторима. У оквиру оркестра постоји и ради више камерних састава који су остварили велики број концерата, наступајући и на еминентним домаћим фестивалима (Међународна трибина композитора, БЕЛЕФ, КОМА итд.).

Од значајнијих турнеја и гостовања истичу се она у Великој Британији, Холандији, Немачкој, Шведској, Украјини, Русији, Мађарској, Македонији, Словенији, Италији, Аустрији, Хрватској, Црној Гори, Босни и Херцеговини. Гудачи редовно наступају на реномираним фестивалима: БЕМУС, НОМУС, БЕЛЕФ, НИМУС, Охридско лето, Интерфест Битољ,  Мокрањчеви дани, Будва град театар, Сарајевски фестивал, Међународна трибина композитора и други. Уметнички директор и Шеф диригент Гудача Светог Ђорђа од 2022. године је Србољуб Динић, светски признати уметник и најуспешнији српски диригент.