ТРИО КЛАРИНОТС

Субота, 20. мај 2017.
Коларчева задужбина у 20.00 часова

ТРИО КЛАРИНОТС (THE CLARINOTTS)
Aндреас Отензамер – Први соло кларинетиста Берлинске филхармоније
Данијел Отензамер – Први соло кларинетиста Бечке филхармоније
Ернст Отензамер – Први соло кларинетиста Бечке филхармоније
Кристоф Тракслер, клавир

Јединствени трио Кларинотс чине тројица најбољих кларинетиста Европе, први солисти оркестара Бечке и Берлинске филхармоније – који су, притом, једна породица, отац и два сина, Ернст, Данијел и Андреас Отензамер. Основан 2005. године, ансамбл проналази нове и узбудљиве начине да истакне у први план разновсне „гласове“ кларинетске породице. Са нагласком на бечкој традицији музицирања на кларинету, изузетност сваког од музичара – који имају завидне солистичке каријере – долази до изражаја у заједничким наступима највишег уметничког нивоа. Трио Кларинотс редовно наступа на турнејама по Европи и Азији и гост је најпрестижнијих оркестара и фестивала широм света.
Почетком 2016. године објавили су најновији албум на етикети Mercury Classics/Deutsche Grammophon, који су промовисали на специјалном концерту у бечком Музикферајну, априла 2016. године.
Трио Кларинотс је такође имао спектакуларан наступ у оквиру традиционалног Новогодишњег концерта Бечке филхармоније, јануара 2016. године.


Програм

Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791)
Aрије из опера Дон Ђовани, Тако чине све и Отмица из сараја за два кларинета и басетни рог

Амилкаре Понкијели (1834-1886)
Il Convegno, оп. 76, дивертименто за два кларинета и клавир
Allegro – Un poco meno mosso – Allegro risoluto
Andante – Andante sostenuto
Allegro – Allegretto scherzoso – Presto

Дмитриј Шостакович (1906-1975)
Комади за два кларинета и клавир

Жорж Бизе (1838-1875) /aр. Шотштет/
Кармен-фантазија за два кларинета, басетни рог и клавир

Пауза

Бела Ковач (1937)
Омаж Мануелу де Фаљи (Hommage à Manuel de Falla) за соло кларинет
Мађарске народне песме за кларинет и клавир
Hello Mr. Gershwin за кларинет и клавир
Трио за три кларинета

Луиж Бонфа (1922-2001)
La chanson d’Orphée (Manha Do Carnaval)

Франц Цибулка (1946-2016)
Бродвеј-свита

АНДРЕАС ОТЕНЗАМЕР (ANDREAS OTTENSAMER)
Први соло кларинетиста Берлинске филхармоније
Рођен у Бечу 1989. године, Андреас Отензамер је почео да свира клавир у четвртој години. У десетој години је започео студије виолончела на Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу, да би потом 2003. почео да учи кларинет у класи Јохана Хиндлера.
Након првих оркестарских искустава у ансамблима Бечке државне опере, Бечке филхармоније и Омладинског оркестра Густав Малер, Андреас је 2009. године прекинуо студије на Универзитету Харвард да би постао стипендиста Оркестарске академије Берлинске филхармоније. Од јула 2010. до фебруара 2011. био је Први соло кларинетиста Немачког симфонијског оркестра из Берлина, да би марта 2011. године постао Први соло кларинетиста Берлинске филхармоније.
Андреас Отензамер је добитник првих награда на такмичењима кларинетиста, виолончелиста и пијаниста и редовно наступа као солиста и камерни музичар у најпрестижнијим концертним дворанама на свету. Сарађује са водећим уметницима као што су Мареј Пераја, Леиф Ове Андснес, Леонидас Кавакос, Жанин Јансен, Јо-Јо Ма и Милош Карадаглић. Заједно са пијанистом Хозе Галардом уметнички је директор Фестивала у Биргенстоку.
Андреас Отензамер снима ексклузивно за Deutsche Grammophon/Mercury Classics, као први соло кларинетиста коме је припала та част у историји „Жуте етикете“. Његова прва два албума добила су изванредне критике: Portraits: The Clarinet Album (2013), са Ротердамском филхармонијом и диригентом Јаником Незе-Сегеном, и Brahms: The Hungarian Connection (2015), за који је освојио награду Echo Klassik за Инструменталисту године 2015.
На свом најновијем албуму New Era Андреас Отензамер представља изузетан избор из преткласичарског репертоара за кларинет, који је као инструмент стекао популарност у Манхајму у 18. веку. Његови гости на албуму су обоиста Албрехт Мејер и флаутиста Еманијел Паји, такође врсни солисти и водећи музичари Берлинске филхармоније. Овај албум представља Андреасов деби на етикети Decca Classics, чиме је постао први соло кларинетиста који је потписао ексклузивни уговор у готово девет деценија постојања ове етикете.
www.andreasottensamer.com

ДАНИЈЕЛ ОТЕНЗАМЕР (DANIEL OTTENSAMER)
Први соло кларинетиста Бечке филхармоније
Данијел Отензамер рођен је у Бечу 1986. године. Студирао је на Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу у класама Јохана Хиндлера и Мартина Фреста. Од 2009. године Данијел је Први соло кларинетиста оркестара Бечке филхармоније и Оркестра Бечке државне опере.
Данијел Отензамер је добитник бројних награда на престижним међународним такмичењима, укључујући и Међународно такмичење кларинетиста Карл Нилсен (2009). Редовно наступа као солиста за водећим оркестрима широм планете, укључујући Моцартеум оркестар из Салцбурга, Оркестар Минхенског радија, Симфонијски оркестар НХК из Токија и Бечки камерни оркестар, под управом диригената као што су Лорин Мазел, Адам Фишер и Густаво Дудамел.
На пољу камерне музике Данијел је сарађивао са угледним солистима као што су Ангелика Киршлагер, Томас Хемпсон и Џулијан Рахлин. Такође је члан ансамбла The Philharmonics и Квинтета Баоле.
Године 2011. објавио је солистички ЦД са сонатама Јоханеса Брамса и Карла Марије фон Вебера у сарадњи са аустријским пијанистом Кристофом Тракслером, који је добио изванредне критике.
www.danielottensamer.com
www.thephilharmonics.com
www.baole-quintett.com


ЕРНСТ ОТЕНЗАМЕР (ERNST OTTENSAMER)
Први соло кларинетиста Бечке филхармоније
Ернст Отензамер рођен је 1955. године у Аустрији. Студирао је кларинет на Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу, где је од 1986. године ангажован као предавач, а 2000. је изабран за професора.
Каријеру оркестарског музичара отпочео је у Бечкој државној опери 1979, а 1983. је постављен за Првог соло кларинетисту Бечке филхармоније.
Ернст Отензамер је основао бројне камерне ансамбле (Бечки виртуози / Wiener Virtuosen, Бечки  дувачки ансамбл / Wiener Bläserensemble, Трио бечких солиста / Wiener Solisten Trio). На пољу камерне музике наступао је са угледним ансамблима као што су квартети Албан Берг, Артис и Хуго Волф и са уметницима међу којима су Сер Сајмон Ретл, Сер Андре Превин, Данијел Баренбојм, Рулоф Бухбиндер, Џулијан Рахлин, Миша Мајски и Ангелика Киршлагер, између осталих.
Ернст Отензамер је наступао као солиста са Бечком филхармонијом, Бечким камерним оркестром, Будампештанском филхармонијом, Оркестром Моцартеум из Салцбурга, Оркестром Брукнер из Линца и Токијском филхармонијом, под управом диригената као што су Зубин Мехта, Јутака Садо и Сер Колин Дејвис.
Његова обимна дискографија обухвата снимке бројних солистичких и камерних композиција.

КРИСТОФ ТРАКСЛЕР (CHRISTOPH TRAXLER)
Пијаниста
Kристоф Тракслер спада у најзанимљивије аустријске пијанисте млађе генерације. Клавир је почео да учи у осмој години, а између 1994. и 2002. похађао је Конзерваторијум Антон Брукнер у Линцу у класама Ранка Марковића и Хорста Матеуса.
Први наступ са оркестром имао је 2000. године, као солиста у Шумановом Концерту у а-молу. Студије је наставио на Универзитету за Музику и извођачке уметности у Бечу, у класама Хајнца Међимореца и Стефана Арнолда, где је дипломирао 2012. године са највишим оценама.
Тракслер је добитник престижних стипендија Безендорфер и Херберт фон карајан. Победник је и лауреат бројних аустријских и међународних такмичења младих музичара. Године 2010. Бетовеново друштво из Беча му је доделило једногодишњу стипендију.
Поред солистичких концерата, Кристоф Тракслер често наступа у оквиру камерних састава са члановима Бечке и Берлинске филхармоније Хансјергом Шеленбергером, Ернстом Отензамером, Фолкардом Штојдеом, Францом Бартоломејем и Валтером Ауером. Такође је клавирски сарадник угледних вокалних солиста као што су Томас Хемпсон, Бо Сковхус, Ангелика Киршлагер, Бернарда Финк и Адријан Еруд. Редовно наступа као солиста са оркестрима међу којима су Државна капела из Халеа, Бечки камерни оркестар, Бечка камерна филхармонија и Симфонијски оркестар Капошвара, са диригентима Ралфом Вајкертом, Манфредом Хонеком, Стефаном Владаром и другима. Као члан ансамбла Филхармоникс наступа у оквиру претплатничког циклуса концерта у дворани Концертхаус у Бечу.
Тракслер је наступао у многим градовима Европе, као и у САД, земљама Азије и Африке, а такође је снимао за CD и радијске и телевизијске програме. Предаје на Универзитету за музику и извођачке уметности и држи мајсторске курсеве у Аустрији, Јапану, Мароку и САД.

Више из ове категорије « АВИ АВИТАЛ

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grb bg cir

Контакт

Адреса:
Косовска 51
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 | CEBEF. All Rights Reserved.